JOM BACA BLOG KAWAN KAWAN KITA

Total Pageviews

Thursday, 26 April 2012

SEMANGAT KEKITAAN



Salam.yo hampa semua.apa khabar dan apa cerita? diharapkan agar anda semua berada di dalam keadaan yang sihat dan sejahtera hendaknya..Aku?orait..xda hal punya maa..suasana di kala memghampiri petang ini. Diucapkan tahniah kepada blogger-blogger semua di luar sana yang berusaha berkongsi segala macam info yang ada. Syabas buat anda semua kerana tanpa anda semua yang bersatu hati ini kemungkinan akan menyukarkan orang lain dalam memahami dan mendapat maklumat dan info semasa dari kalian sekalian. Sekali lagi syabas diucapkan..Arigatooo...haiiippp..


Banyak blog yang aku baca hari ini.WAw..the best la beb..dan kebanyakkan pada abad ini menunjukkan para blogger telah mencapai garis kecantikkan yang berada di tahap luar biasa..Ok la 2..jangan luar tabi'e sudah..hohoho...hurm..blog yang bleh dikatakan cun ni aku berjaya search dari blog seorang brother ni. stail gak blog dia sebab dia berjaya mencari dan menghimpunkan blogger yang terdiri daripada gadis-gadis Melayu yang cukup cun.......feewit..kredit 2 blog http://rilekrilek.blogspot.com/ .Lu memang best bro, pandai lu cari awek cun dalam alam siber ini..heheh.salah satu blog awek yang aku usha lamaaaa gak tengok picture dia adalah blog  http://fatinsuhana.blogspot.com/ . Nama blogger ni Fatin.pergh..comei..hampa xcaya ka? hampa klik link fatin ni..teruih keluaq muka dia..MUKA SKIT PUNYA BESAQ DOK ADA...pergh..cun...pandai depa amik gambaq dia..macam achi (mamu penang paggil awek achi) luar negeri punya mari aku bgtau hampa ni..Aku ingat nak amik gambar dia..hurm..xpa2..kita share tengok :


ALAMAK!!..xleh nak copy o ais lak pic dia..adoi..xpa la..hampa tengok sendiri la..malaih aku..heheh..


Pergh..cun kan?betui x..hoohoho...segak2 budak2 sekarang ini sampai aku xmampu kejar kejelitaan tahap positif 5 depa tu..yang aku taw pelan lama pelan segak2 awek2 la..fuhh...stail2.. Ok la, aku rasa dah melalut sangat dah kan..Cadang nak pergi Taiping dari Penang ni, namun sekarang ni cerita aku umpama dah melalut hingga ke Kuala Lumpur dah ni..hehe..xkena langsung ngan cerita semangat kekitaan ini..huhu.. Sory2..maaf nooo....hehehe


ok..back to the main issues..



ANDY LAU





















AARON KWOK




























 ni lagi kenai kot..




























hero young and dangerous yang cukup aku suka lakonan dia. JORDAN CHAN






















Orait.ada yang kenai, ada yang tak kenai kan?so.yang aku taw, depa nilah yang mengharumkan nama Hong Kong atau Cina dengan lakonan depa, ada yang dah sampai tahap International..Stail2.. Cuba perhatikan, apa yang sama di antara keempat hero2 ni? Bangsa kan?,,iaitu Cina..namun..apa yang membezakan mereka secara zahirnya? hurm..mesti hampa taw.iaitu NAMA mereka.perasan tak? Sorang Aaron,Jacky, Jordan Andy menunjukkan nama yang selalunya didominasi oleh Mat Salleh, tapi depa ni pun turut plagiat nama orang putih..setuju?heheh..Cukup sedap nama depa..sooo sweettt!!..cukup metafora bagi mereka yang bubuh nama mat salleh dihadapan nama mereka.Sory 2 say, aku xberapa kaji sangat pasai depa ni, yang aku taw kalau cina 2 kita bleh kenai la kalau dengaq nama ja pun, Contohnya Andy LAU.LAU..cina la kan?ada yang nak kata benggali?xkot..sedap dari sebutan nama saja kepala kita dah tune Chinese..right?so setel bab 2.


Semangat kekitaan..masih xberkait lagi kan?heheh..besa la petang2..otak xberapa nak cayaq sangat..So, persoalannya adalah kenapa depa suka sangat boh nama mat salleh di depan?apa motifnya?motif??(gaya mak nyah)hehe..aku pun xtaw apa motif dan justifikasi mereka boh nama cam 2.xcukup sedap ka LAU..ok la kan.ka depa ada nama lain tapi xletakkan atas dasar nama mat salleh lagi stail??hurm..ada kemungkinan dan kebarangkalian besar nama sebenar andy lau pada persepsi aku adalah ANG JEE LAU..tukaq mat salleh jadi Andy LAU..Aaron KWOK maybe AH LONG KWOK,xtaw la kan..aku hentam ja..mungkin ya atau mungkin tidak... Jadi, kenapa hal ini terjadi? di manakah semangat kekitaan yang perlu ada jugak dalam diri seseorang itu? macam hero2 di atas ni, apa simbolik kekitaan depa?ya kita sedia maklum,mereka rajin,hebat dan pandai berniaga.Namun bila mai bab ni..hurm...masih ada jugak kekurangan di sebalik kelebihan yang mereka banggakan itu. Tidak mengapalah, itu hal masing-masing. Pokok pangkalnya, di manakah terletaknya semangat kekitaan mereka? mungkin mereka ini cukup kuat semangat kekitaan mereka, namun dari segi NAMA yang simple ini pun mereka xmampu nak mengubahnya..Malahan berbangga dengan panggilan Angie, Charlie, Kenny dan lain2 lagi nama penjajah ni. Kadang2 naik mual mendengarnya.heheh (Mohd Ridhuan Tee Abdullah,  Masih Adakah Ketuanan Melayu, Utusan Publication & Distributors Sdn Bhd, MS 1).


Jika diperhatikan balik, sekitar tahun 1839-1842 telah berlaku peperangan di antara China dan British. Ini menunjukkan peperangan dan juga penjajahan telah berlaku di sana. Bukan perang aku nak highlight, tetapi peristiwa sejarah ini menunjukkan tok nenek depa ni dah dok perang dah ngan Mat Salleh. Adakah tok nenek depa ada nama Kenny di hadapan nama mereka?aku rasa general depa pun xda nama mat salleh depan. Sedangkan Yap AH LOy pun xda nama mat salleh..ada sejarah rekodkan YAP AH LOY adalah STEPHEN YAP?xda kan???STEPHEN CHOW ada la..pak lawak 2..heheh. Tok Nenek punya la perang dok lawan penjajah..mai depa yg anak cucu ni berbangga-bangga lak dengan nama mat salleh di depan..hehe..Ronnie LIEW..eeew.w...sekadar contoh la..heheh..


Alhamdulilah, kita dengan bangsa kita masih kekalkan benda-benda macamni..kerana benda ini sangat penting..betui x? cuba bayangkan depan anda, sebagai contoh,kita kenal dia dengan nama AHMAD,ni contoh k.bukan betui2.sebulan dia keluaq kampung, balik2 dia cakap nama dia John AHMAD.amacam,,bleh tahan ka?aku rasa hampa kompom tangkap dia, boh kat pokok dan diikat serta tauk kerengga kat badan dia..baru dia rasa..hahaha..mat salleh sangat..Cuba anda lihat Vietnam di Malaysia, cuba perhatikan, awek2 Vietnam ada xkawan ngan orang Malaysia ka, Bangla ka..xda kan?nak mampuih, dapat taw kat hero Vietnam lain kompom mati la sapa yang kacau minah2 Vietnam ni. Bukan berlagak bai, tapi semangat kekitaan yang mereka ada 2.semangat nak jaga bangsa sendiri dari dapat kat orang lain yang belum tentu semangat kekitaan sendiri diutamakan..So bangladesh xmengorat awek Vietnam,dia mengorat awek mana?kompom la awek Melayu baii...hehe...biasa la beb..SHAH RUKH KHAN...oh yeah~~..lepas 2 mula lah jadi macam2..ya la..sebab dia taw hero Melayu(termasuk aku la 2) xseganas hero Vietnam, kacau skit kompom mati.Tapi hero Melayu baik, biarkan saja..last2,awek Melayu dibawak lari merata.Pakistan la, Indon la dan lain2 negara. Pelik kan, orang luaq mai, tapi CHampion.CHampion la sebab bleh bawak lari anak dara orang Malaysia.. Bukan nak kata bro, tapi ini hakikat.So sama2 lah kita cuba tanam semangat kekitaan.Ianya xsalah jika positif, dan xmembawa kepada rasis pun. Andai kata kita pandai menjaganya, insyallah xda apa perkara buruk yang akan berlaku..percaya la. Sebab aku tengok sendiri MAT BANGLA ni xberani langsung nak tackle awek Vietnam.Sebab apa???semangat kekitaan yang ditunjukkan oleh mat2 VIETNAM ni...


Satu Malaysia xsemestinya satu bangsa kan?iya la, cina cara cina, melayu cara melayu dan India kompom cara India. Jadi, sama2lah kita seimbangkan perkara ini, sebab negara kita cukup aman dan memang payah negara yang ada pelbagai kaum ini nak maintain politik dan sosial macam yang dok ada sekarang ini. Jadi apa yang ada dalam minda aku, SATU MALAYSIA satu Malaysia gak, bangsa pun kena jaga jugak. kalau x, xda la tagline "demi BANGSA" seperti yang dilaung-laungkan tu..kan? xsemestinya bila kita kuat semangat kekitaan, kita rasis ngan bangsa lain.bukan macam 2 maksud aku.kekalkan kestabilan sosial yang ada ni dan balancekan semangat kekitaan dalam jiwa kita ini agar orang luar dan orang-orang yang berlainan bangsa ngan kita ni paham dan menghormati bangsa kita. Apakah simboliknya Melayu?seorang yang merendah diri, penuh sopan dan lain-lain kan?jadi inilah maksud aku yang nak disampaikan. Biar nama kita lain skit, sekurang2nya nama2 dalam ISLAM maksudnya baik.kalau boh RONNIE HARUN sebagai contoh??maksud ronnie 2 apa?xtaw kan..so xyah la nak boh nama sampai hilang SEMANGAT KEKITAAN dalam jiwa kita.Kalau nama TAN TONG TEIK, biarlah macam 2.stg jadi Joseph TAN lak dah..heheh..ni contoh ok..example...self belonging atau semangat kekitaan ni sapa lagi nak jaga??kalau bukan kita sendiri..betul tak? bangsa yang selalu lingkup ni bukannya disebabkan bangsa lain, tetapi bangsa itu sendiri.


Self belonging secara positifnya juga adalah satu perkara yang baik.sekali lagi aku bagitaw, jangan salah faham..ianya tidak akan melarat hingga ke rasis, self belonging bukan rasis, tetapi menjaga dan memelihara sesuatu perkara dan simbolik sesuatu bangsa itu.kalau awek Vietnam, awek Vietnam 2 dia nak kat hero Vietnam ja..dia xmau dah kat hero lain..mai la sapa pun, Tom Cruise ka, Tom N Jerry ka, janji DAM VAN HAN(orang Vietnam yang aku kenai nama dia macamni).hehe..selalunya nama orang VIetnam ada start ngan NGUYEN. So macam 2 la jugak kita,apa kurangnya heroin Melayu dan apa kurangnya bagi sebelah wanita hero Melayu?standard la ada lebih dan kurangnya kan? Hero Melayu memang la jarang Chinese looking macam sesetengah awek minat, tetapi sekurang2nya hero Melayu ni dia minat awek Melayu ja..Xcaya? dengar lagu OTHMAN HAMZAH,gadis Melayu.2 lah simboliknya hati lelaki Melayu kat awek Melayu..hehe...tapi 2 la kan..awek2 ni kadang2 kalau hero Cina mengorat, amboi..suka bukan main..dapat lak hero stail nama KENNY.padahai nama CHEE CIAK KEE..heheh...aku xkata semua awek k,segelintir..nama pun segelintir so xsemua la..ini adalah pandangan peribadi...Mesti ada yang kata satgi, kalau dah jodoh dia ngan hero cina nak wat camana..yup.itu sapa boleh nafi?jodoh kan?semua kerja TUHAN..itu memang xleh dinafikan la dah kuasaNya.


err...cukup dah kot..merapu sangat dah kot...keluar abis macam2..heheh..nama pun blog, apa yang keluaq aku tulis la bai..sekadar berkongsi dan tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang telah meninggal..sekadar berkongsi secebis minda blah kiri ini..heheh....apa-apapun, awek Melayu jugak yang cun dan dihati hamba..kerana apa? self belonging...semangat kekitaan aku untuk cuba sekadar mampu.heheh...lepas ni jangan ada mamat bangla dok mengorat awek Melayu.kerana apa?kerana mungkin dia akan mendapat secebis "harapan" di muka dia macam mamat2 Vietnam selalu buat kat depa..heheh..xda la..melawak jaa...






Mat Bangla..ehh..silap2..SHAH RUKH KHAN...hehehhe














macamni punya stail pun kadang2 ada yang terpaut kot?? macamni punya gaya pun ada yang jatuh hati..ohh abg bangla.ohh abg rahman(bukan nama sebenar)  a.k.a abg bangla kerja tarik kabel .heheheheh...just joke guys...Montana just a brolitaria...Nothing more than that...Peace!!




sekian..laporan...

4 comments:

  1. gambar last tu x bleh blah.. wakakakaka. sapa la dajalkan dorang pakai bikini

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..sory..sumber xdapat dikenalpasti

      Delete
  2. haha..gambar last tu mcm sial

    ReplyDelete

Ni Hampa Belum Baca Kot :