JOM BACA BLOG KAWAN KAWAN KITA

Total Pageviews

Saturday, 7 April 2012

Kagumi Bangsa Sendiri

Hari sabtu..hurm..biasala la broo....hari cuti kan...aku baru ja setel main game tadi.Boring gak la sebab bila dah abis main, nak buat apa lagi.Jadi aku merehatkan diri dan serebrum aku yang slow ini..hoho..habis ja setel kerja-kerja rumah seperti membasuh baju dan sebagainya, maka perut aku mendendangkan lagu KERONCONG BUAT ANA la..apa lagi..LAPAQQ!!!..

Masa aku p kedai makan dekat2 area umah aku tadi, terbaca la aku dengan satu artikel dalam utusan Malaysia yang bertajuk :


Christoph Zillian kagumi orang Melayu



Kalau sapa2 yang baca paper UTUSAN hari ni akan dapat membaca artikel ringkas ini.Sinopsis ringkas aku la...Mat Salleh berasal dari JERMAN ini mengkagumi bangsa Melayu dengan mengatakan "Orang Melayu jangan terlalu merendah diri kerana beliau dan rakan2nya sendiri mengakui akan kehebatan dan prinsip Orang Melayu ini." Zillian ni kerja sebagai CEO di sebuah syarikat di Malaysia kot(sorry la,aku pun ingat2 lupa la apa yang aku baca tadi)..hehe..seingat aku, xmakan pala ikan pun tadi. Syarikat dia bekerja itu adalah PROXCEL SDN BHD..nak taw?cek kat sini http://www.proxcelglobal.com/ . heheh.. Bukan apa,aku malaih aih nak cerita company dia pulak..hampa baca sendiri la..Bukan apa,Inggeris punya bahasa aku fail skit..hehe..so hampa di luar sana jangan jadi macam gua,nak taw baca sendiri naa.malaih gua mau cerita.hehehe.

Apa yang menariknya?xda yang menarik kot..Kalau sapa yang baca akan nampak la karikatur Mat Salleh ni dok pegang remote control ngan gambaq kapal terbang.Haa..baru aku igt..Kompany dia macam dok handle kapal terbang tanpa pemandu..lebih kurang macam 2 la..hahaha..MONTANA oh MONTANA..biasa la broo,, al insan..xterlepas dari "LUPA". Mat Salleh yang gemar pulut durian ngan nasik lemak ni kagum ngan bangsa Melayu(menurut apa yg penulis ni tulis la).Dia juga ada mention iaitu Orang Melayu jangan terlalu mengharapkan Mat Salleh sangat sebab dia sendiri akui Mat Salleh ni pun xterer mana, Orang Melayu lagi terer dari aspek ekonomi, perniagaan dan lain2 bidang professional.



keratan akhbar UTUSAN ONLINE




Ni sebahagian sahaja..Nak taw lebih lanjut, lawati http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0407&pub=Utusan_Malaysia&sec=Korporat&pg=ko_04.htm sendiri, ok?heheh.
Gua bukannya malas beb, mesti hampa nak taw lebih lanjut kan,so better check by urself, it's better la.

Apa yang gua nak kongsi di sini adalah bahawa semakin hari semakin ramai orang-orang Barat@ barbarian moden ni mengkagumi akan diri dan budaya kita. Tapi kenapa kita seperti apa yang mat salleh ni bgtau cuba nak mengharapkan segalanya dari mereka? betui x? ya memang, teknologi mereka canggih namun bangsa kita diiktiraf oleh mat salleh dari negara yang begitu canggih manggih di mata dunia ini. Jadi adalah molek andai kita muhasabah diri(aku cakap kat diri aku sendiri ok,heheh) untuk sama2 menjadi insan yang cemerlang di mata semua masyarakat dunia. Aku selalu terbaca akan banyak artikel2 yang memuji kehebatan bangsa2 Melayu ini. Macam besa la, reaksi positif dan negatif adalah even,sama banyak ja.Hang kata aku,aku kata hang..Bila nak habis beb? baik kita berfikir secara rasional sejenak betapa pentingnya kita memartabatkan bangsa kita sendiri di mata dunia. betui x apa aku bgtau?ka hampa pun nak tiaw aku?hahah.

Tidak kisahla, janji sekurang2nya hampa alert benda2 macam ni.Aku bangga ngan bangsa aku, budaya aku dan ketamadunan yang nenek moyang aku dan hampa semua cuba buktikan di suatu masa dulu. Last2 sekali, bangsa lain yang cuba mengiktiraf kita. Kita? hurm..kahwin ala2 baju campuran Barat dan Jepun.heheh. XPa la kan,duit banyak..buat p la baju jenis apa pun..bukan bleh tegoq puak2 2..stg melenting tahap naga, semua orang termasuk aku xleh berblog di negara yang freedom ini. Mengarut x apa yang aku tulis ni?heheh..agak kan..ok..straight 2 the point..kesimpulannya,kita juga mampu bersaing dengan semua bangsa di dunia ini kerana sifat san psiki kita iaitu orang Melayu yang suka memendam rasa dan merendah diri ini berjaya di kesan oleh segelintir mat salleh seperti mat salleh di atas yang aku dok korek ni. Bagi aku, memang xdapat dinafikan sikap kita macam 2..Merendah diri, dan kalau boleh xmau panjang lebaq la atas apa sahaja perkara yang terjadi. Kecuali segelintir orang yang berjaya keluar dari garis "merendah diri" ini. Selalunya depa ni la berjaya sebab mampu mengawal perasaan merendah diri ini kena pada tempatnya.

Xsalah untuk merendah diri ni, jadi kena pada tempatnya. Berdiam diri pun macam 2 gak, jangan la diam sampai menyusahkan orang lain dan diri sendiri, betui x? aku selalu perhatikan benda ni. Ya lah, aku ni pesyen xpandai, dan kadang2 aku terasa jugak aku ni suka bertanya. dah aku xtaw kan, so aku tanya lah.. So budaya ni kadang2 hampa sendiri akan jumpa betui x? terutamanya dalam menuntut ilmu.hampa perasan x? kadang2 bila guru kita tanya " ada soalan x ?" semua diam..tunduk..kan? so cuba hampa THE ONE yang cuba bertanya..bila cikgu hampa jawab sesuatu yang bleh dikatakan macam persoal balik "xkan taw kot?" mesti kawan2 hampa gelak sakan kan?hehehe..ni la mentaliti kita..yang bertanya kena, yang cuba ditanya pun p jawab lagu 2..elok la..yang dok gelak macamana lak?dok bengap susu tahap 100% lagi la jawabnya.hehehe... gelak sakan kat hampa kan?padahai dia pun xtaw dia gelak pasaipa,,respon dia adalah disebabkan mimik dan body language guru kita yang merangsang depa untuk hampa ditertawakan..hehehe..hadoi..bila nak sudah benda2 macam ni kan?xpa la..2 satu cerita. Bila hampa dah abis klass, mesti ada sekoq lagi dok mai tanya lak "wei, nasib hg tanya,aku pun nak tanya macam hg tanya gak, tapi depa gelak..huh...nasib aku xkena"..hahaha..ni punya manusia pun ada gak kan?betui x..hahah..lebih rasa selamat xditertawakan dari cuba mencari penyelesaian masalah yang dihadapi..huhu..sebab 2 la kadang2 payah nak maju..Punggah..ni aku kata macam ni stg ada yg marah ni..marah p la..aku cuba sampaikan apa yg aku rasa ja...hehehe..sbb aku bila bertanya,aku nak jawapan masalah aku.aku xkira,nak kata aku bangang ka,soalan xyah tanya ka,janji aku puas di hati dan terjawab.yang dok gelak 2?hahaha..gelak la...mampuih p kat hang...jadilah katak ka,penyu ka,tenuk bawah tempurung nyioq ka..aku xmau.. Aku cuma nak jadi seorang manusia yang baik dan upgrade dari hari ke hari, xbanyak pun skit jadi la..

So aku rasa dah la kot mengarut tahap longkang ni..letih gak jari dok type ni..dah la kot...cukup la skit2.stg terlalu banyak tulis stg bosan lak dah...bukan saja hampa, ngan aku2 bosan dan boring ngan apa yg ditulis ini..hahaha..andai ada salah silap minta maaf naaa..xda niat pun..sekadar berkongsi dan menikmati freedom of speech yang ada dalam NEGARAKU ini...sekian...choooooowwww...


"ingat, jangan dok gelak kat orang sangat, sat lagi aku tumbuk hampa baru taw.haahaha"  GAMBAR HIASAN

2 comments:

  1. panjang tulisan ko.. rajin2 and baguih duk ada.. hehee... dtg melawat kekee ;)

    ReplyDelete
  2. panjang lagi jambatan Penang pingu..hahaha..tanks2 4 the saport ;-)

    ReplyDelete

Ni Hampa Belum Baca Kot :